søndag 30. mars 2014

SOL og sommertid !!

De fleste merker et snev av å være vårkåt, stappet av ekstra energi og positive tanker og følelser, nå når den deilig vårsola lokker oss utomhus! Det er bare så ufattelig herlig!

Jeg har selvsagt pådratt meg en seig bihulebetennelse uten like, men jeg må da bare ut likevel! Helgen har vært proppfull av besøk, mat og uteaktiviteter- til stor fornøyelse for store og små.

Har fått meg noen fine avleggere og ellers et par tomat- og paprikaplanter som må pottes om snarest, tenkte å hive meg over oppgaven i kveld, evt i morgen. Er ganske så sliten av konstant hode- og bihuleverk.
Mamma har lånt meg nesehornet sitt (!!) .. Så det er neste punkt på lista.. Vannet er kokt og står til avkjøling, hjelpe meg! Det blir spennende, bank i bordet for at jeg ikke drukner!

En Fremgangsmåte jeg fant på nett:
Vannet
Kaldt vann og fersk vann irriterer slimhinnene. Derfor skal vannet du bruker til neseskylling, være litt salt og ha samme temperatur som kroppen. Kroppens væsker inneholder 0,9 % salt. Det er ca 3 g koksalt (= en strøken teskje) til 3 dl vann i Nesehornet.
Er du usikker på vannkvaliteten, kan du koke vannet først.
1. En strøken teskje (= 3 g) koksalt helles i kannen. Du kan ikke bruke Seltin eller salt tilsatt jod. Bruk vanlig koksalt.
2. Kannen fylles med behagelig varmt vann. Rist kannen slik at saltet løses helt opp.
Salt og vannSelve skyllingen
Følg de neste punktene nøye når du skal skylle. Får du problemer, les videre om hva du kanskje gjør galt.
3. Før tuten inn i det mest åpne neseboret - fra siden, ikke forfra - og trykk lett opp i neseboret slik at det blir tett rundt tuten.
4. Ha munnen åpen. Det går ikke å puste i nesen samtidig med at vann renner gjennom.
5. Bøy litt (ikke mye) frem i hoften så hodet kommer over vasken. Pass på at haken følger med inn mot kroppen. Ikke stikke haken frem.
6. Snu hodet slik at du ser til siden (NB: husk haken inn). Vannet renner nå inn i det ene neseboret og ut av det andre.
7. Når ca halvparten av vannet har rent gjennom, retter du hodet opp og tar Nesehornet bort. Noe vann vil da renne ut av nesen og du tømmer nesen ved å lukke det ene neseboret og blåse forsiktig. Deretter lukker du det andre og blåser. Pass på at du ikke blåser så kraftig at det klikker eller smeller i ørene.
8. Resten av vannet helles nå inn gjennom det andre neseboret.
Alt vann skal ut
Pass på at alt vann kommer ut av nese og bihuler etter neseskylling. Det er ikke gunstig for slimhinnene å ha vann stående i lengre tid - spesielt ikke om vinteren. Det er ikke sikkert det kommer noe vann ut, men gjør en enkel rask sjekk i tilfelle det skulle være vann igjen. Det må ut.
9. Bøy hodet frem så du får toppen av hodet nedover. Snu hodet til siden, lukk det nederste neseboret med en finger og blås - forsiktig, ikke kraftig - gjennom det øverste neseboret. Hold litt papir for nesen.
10. Ta hodet frem til vannrett, se ned i gulvet og blås ut gjennom det samme neseboret. Du blåser bare et par ganger i hver stilling. Om nødvendig kan du blåse til siden og frem flere ganger.
11. Gjenta nå til den andre siden.
12. Som avslutning står du opp og blåser noen ganger inn og ut i hvert nesebor for å “tørke” nesen etter skyllingen. (Kjenner du til yoga, kan Hodestående eller Klovnen pluss pusteøvelsen Blåsebelgen gjøres etter neseskylling.)
Rengjøring
Nesehornet skylles, tømmes for vann og stilles til lufttørking etter bruk. Virus og bakterier har ikke levevilkår på tørr plast. Etter tørking vil det derfor kun finnes de virus og bakterier som i forveien er i luften vi puster.
ØNH-leger anbefaler at Nesehornet er en like personlig ting som en tannbørste. Dersom flere skal bruke samme Nesehorn kort tid etter hverandre, må det skylles med kokende vann.
Gjør jeg noe galt?
Problem: Vannet kommer ikke gjennom nesen
Løsning: Det kan være to årsaker:
a Nesen er tett fordi slimhinnene er hovne. Du får ikke puste i det ene eller begge neseborene og får derfor heller ikke vannet forbi.
Det varme saltvannet virker avspennende på slimhinnene og kan åpne den tette nesen. La vannet stå i nesen ca fem sekunder. Så heller du fra andre siden og lar vannet stå i nesen en stund. Gjenta fra side til side til vannet etter hvert renner igjennom.
b Du holder kanskje Nesehornet skjevt inn i nesen og presser åpningen inn mot neseborets vegg. Det stopper vannet fra å komme inn i nesen.
Problem: Vannet renner ned i munnen og halsen
Løsning: Hold munnen litt åpen. Kanskje stikker du haken for langt frem. Ta haken nærmere brystet. Da unngår du å få vann i halsen.
Problem: Det er ubehagelig
Løsning: Er det for lite salt i vannet, presser det i nesen. Er det for mye salt i vannet eller er vannet for kaldt, svir det i nesen. Vannet er vel heller ikke for varmt? Det skal være lunkent.

Anbefales av øre- nese- halsleger

Neseskylling er bra forebygging og behandling av en rekke plager i nesen og luftveiene: forkjølelse, tett nese, bihulebetennelse og allergi.
Leger sier:
«Nesekylling med lunkent saltvann fjerner lett og skånsomt skorper og urenheter i nesen. Det er enkelt å gjøre og uten skadelige bivirkninger.
Neseskylling har vist seg å være svært effektiv i forebygging og behandling av bihulebetennelse og er også et nyttig bidrag i behandlingen av kronisk bihulebetennelse.
Pollen- og støvallergikere kan i mange tilfeller redusere sine plager ved bruk av neseskylling.»
Anbefalingen er underskrevet av følgende øre- nese- hals-spesialister:
• Overlege Oda I. S. Tranow, Drammen
• Overlege Bertel Kapstad, Drammen
• Kst. overlege Tov Røysland, Gjøvik
• ØNH-lege Tormod R. Hagen, Drøbak
• Bedriftslege Helge Husbyn, Oslo
• ØNH-lege Morten Moen, Hamar
• Allmennlege Sissel Gravrok, Tromsø
Overdreven bruk av nesespray nedbryter slimhinnene. Saltvannet gjør slimhinnene mer motstandsdyktige overfor angrep av virus og bakterier. Det varme saltvannet stimulerer også luftveissystemets naturlige selvrensemekanisme. Det øker transporten av slim og partikler ut av lungene.

Hvor ofte kan jeg gjøre neseskylling?

Man kan bruke Nesehorn hver dag uten problemer. Er man i en spesiell situasjon en periode - det er mye pollen man reagerer på, man er forkjølet eller har akutt bihulebetennelse - kan man gjerne gjøre neseskylling to til fire ganger pr dag. Men normalt - for velvære, for hygiene og allmenn forebygging - holder det med én gang om dagen, f. eks om morgenen eller kvelden.
Neseskylling kan også bidra til å redusere snorking om man skyller nesen om kvelden.
Nesehorn produseres og distribueres av YOGAPROSESS AS

Ønsk meg lykke!


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen et smil eller to <3